Тази сутрин в 09:20 ч. българско време ускорителният блок

...
  Тази сутрин в 09:20 ч. българско време ускорителният блок
Коментари Харесай

УСПЕХ! Протон-М изведе Ютелсат в правилна орбита!

 

Тази заран в 09:20 ч. българско време ускорителният блок “Бриз-М ” организира сполучливо петото си и последно запалване!  В 09:32 ч. българско време изкуственият сателит “Ютелсат-9Б ” се отдели по проект от ускорителния блок и стартира независим полет!!!

“Ютелсат-9Б ” е първокачествен информационен сателит, на борда на който се намира първият инструмент за Европейската система за препредаване на данни, плод на съдействие сред Европейската галактическа организация (ЕКА) и Еърбъс дефенс енд спейс. Това е най-амбициозната телекомуникационна стратегия, инициирана от ЕКА до този миг!

Но днешният триумф е значим за ЕКА освен заради прелюдия в орбита сериозен информационен инструмент. Днешното изстрелване бе последният тест за ракетата “Протон-М ” преди решаващия пуск на “ЕкзоМарс ” през месец март. Успехът даде зелена светлина за полет – пътят към Марс е открит!

Европейските експерти бяха доста обезпокоени, когато на 16 май предходната година третата степен на ракета “Протон-М ” аварира и не съумя да достави в орбита мексикански сателит.

Но идващите шест полета, към които спада и този, бяха изцяло сполучливи. Според галактическия специалист Анатолий Зак (източник) повода за последния неуспех на “Протон ” е била дълго време недиагностицирана неточност, повтаряща се неведнъж. Тя е довела до загубата на още две други ракети през последните години. Но с новите принадлежности за диагностика казусът бил локализиран и към този момент е решен дефинитивно.

Дано да е по този начин! Оттук насетне няма да има други полети на “Протон-М ” преди задачата до Марс. Това ще е първото междупланетно изстрелване, извършено с тази ракета след близо две десетилетия спиране. Предишното изстрелване на ракета “Протон ” с задача до Марс бе през 1996 година и тогава то приключи с неуспех. Вижте публикацията на КОСМОС БГ, оповестена на 28 януари.

Нека се надяваме, че този път всичко ще мине наред!!! Да пожелаем триумф на руско-европейския екип и нека през месец март да се поздравим с триумф.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР